Vissen naar visrechten (voor schaal en schelpdieren) deel 2:

Naast de aanvragen die ik doe bij de melkveehouders (die zoals gezegd doorgaans heel positief zijn) heb ik ook aanvragen gedaan bij (overheid) instellingen en visverenigingen. Die zijn doorgaans minder positief en moeilijk te benaderen. de communicatie verloopt moeizaam. Zo heb ik eind 2015 een aanvraag gedaan bij het Hoogheemraadschap van Rijnland (@HHRijnland). Na ongeveer een jaar (!) aan het lijntje te zijn gehouden (eerst moest er een GIS systeem opgezet worden, vervolgens  was er onduidelijkheid over het tarief enz.) kreeg ik bericht dat het Hoogheemraadschap geen visrechten verleent aan startende beroepsvissers (alleen geregistreerde beroepsvissers hebben die mogelijkheid). Dit is het beleid van Rijnland. Hoe kun je je ook alweer als beroepsvisser registreren? Juist, o.a. door visrechten te hebben op voldoende (250 ha.) viswater. Kip/ei verhaal? Inderdaad…

In de maanden daaropvolgend heb ik geprobeerd of beleid herzien kan worden en gevraagd wat precies de reden is dat startende beroepsvissers geen visrechten mogen aanvragen. Na veel ontwijkende antwoorden kreeg ik het antwoord dat Rijnland geen versnippering van visrechten wil. Nu is dat helemaal niet aan de orde. In de polders die ik wil gaan beheren heeft Rijnland maar een klein percentage van het water in eigendom. Het overige water is eigendom van de melkveehouders. Uiteraard heb ik dit ook laten weten aan het Hoogheemraadschap. Tot op heden weer geen antwoord…

In augustus 2016 heb ik rechten aangevraagd bij Rijkswaterstaat. Wat blijkt: er worden pas visrechten verhuurd na goedkeuring van de Visstand Beheer Commissie. In dit geval die van Rijnland. Omdat het Hoogheemraadschap hier ook in is vertegenwoordigd, neemt de VBC het beleid over van het Hoogheemraadschap. De uitkomst: “U kunt helaas geen visrechten huren.” Hetzelfde geld voor de aanvraag bij de ’s-Gravenhaagse Hengelsport Vereniging en Sportvisserij Zuid-West Nederland. Uit een reactie van @Sportvisserijzw ‏ blijkt het volgende:

“- Het effect van het vangen van kreeften op de populatie aan kreeften is momenteel nog onduidelijk voor ons;

 – Wij krijgen weinig tot geen meldingen dan wel klachten van sportvissers in dit gebied over deze kreeften;

– De VBC Rijnland heeft ons te kennen gegeven niet enthousiast te zijn over het toelaten van nieuwe visserijbedrijven in het gebied van het Hoogheemraadschap;”

Het effect van het niets doen lijkt mij in ieder geval wel duidelijk. Steeds meer rivierkreeften zullen de sloten en tochten gaan bevolken. Met alle gevolgen van dien. De biodiversiteit in en om de sloten zal meer en meer onder druk komen staan. Een ander veel gehoord argument van onder meer de waterschappen: “Visserij kan leiden tot verdere verspreiding van de rivierkreeft“ Wordt wakker: De rivierkreeft heeft zich al verspreid. Het Hoogheemraadschap van Delfland had in augustus beter kunnen vragen waar de rivierkreeft nog niet is gesignaleerd https://www.hhdelfland.nl/actueel/nieuws/amerikaanse-rivierkreeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *